Karamella házilag

Egész héten csak sósat, meg húst ettem, ami nem is baj, mert húsevő vagyok, de azért néha rám tör az édesség-éhség, de most valahogy nem találtam otthon semmit sem. Másfél órányi szenvedés után jöttem rá, hogy lusta vagyok lemenni a boltba, a Zinterneten biztos van valami okosság amit meg lehet csinálni itthon is. Hát cukor az van itthon, úgyhogy talán próbálkozzunk meg a karamell elkészítésével, bár halvány emlékeim szerint ebből régebben már volt probléma, nembaj, kísérletezzünk! Mondta anno a kémiatanárom amikor magnézium-szulfáttal begyújtotta a haját.

Találtam egy egyszerű kis receptet, cukor, méz, kis só, meg vaj. Jólvan akkor tegyük fel a cukrot, ami szép lassan megolvad, a macimézet kicsit nehéz kiszedni, tegyük fél percre a mikróba, vaj híján a margarin is biztos megteszi.  Első fontos megjegyezni való, hogy ne, ismétlem ne hagyj soha semmit egyedül a konyhában fődögélni, amíg te netezel 😀

A cukor füstölni kezdett, a mackó megolvadt, felborult, mikró belülről csupa méz. Mézet gyorsan az olvadt füstölő cukorra önteni, nagy sercegés közben fa helyett műanyag kanalat elővenni, majd margatint a sötét füstölgő egyvelegbe belekeverni. Észrevenni, hogy hiányzik a műanyag fakanál fele. És el is érkeztünk a második fontos megjegyzéshez, miszerint műanyag kanállal a forró cuccot ne keverd meg, mert beleolvad.

Műanyagos, füstölő-sercegő szmötyibe margarint belekeverni, észrevenni, hogy a margarin elolvadt, de csak úszkál a tetején, és nem vegyül. Gyorsabban keverni, hátha mégis elkeveredni, tűzhelyet összefröcskölni, padlóhoz odaragadni. No comment.

A végeredmény  mínusz 30 deka cukor, -1 aranyos maciméz, ami most inkább egy macihulla, -1 műanyag kanál, és hatalmas lelki trauma. Valamint ez a zsírban tocsogó, barna izé, ami inkább hasonlít egy hasáb sz@rra, de azért jóétvágyat. Az olvadt műanyag kicsit megfeküdte a gyomrom és a só is több lett mint kellene, úgyhogy egy darabig a francnak se kell az édesség.

Advertisements

3 hozzászólás

  1. nice

  2. Csodás lett, és biztos finom is!! :D:D

  3. ízre kb mint a poliuretánhab, keménysége pedig ajtóék. azt hiszem most levélnehezzékként dolgozik egy távolkeleti országban, de ha majd ir képeslapot szólok 😉

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: