Párizs ősszel

Vegyes érzésem vannak Párizzsal kapcsolatban.  A turistalátványosságok és a belváros szép, az Eiffel torony hatalmas és lenyűgöző, de a többi rész tele van cigókkal, tolvajokkal és mindenhol húgyszag terjeng.

Üvegpiramis

Üvegpiramis

Adódott az alkalom, hogy elutazzunk Párizsba pár ismerőssel, Vivivel Londonból, és 3 magyar lánnyal Magyarországról akiket nem ismertem eddig (itt javasolnám, hogy ha férfiként egyedül mész lányokkal valahova, ne felejtsd el a Xanaxot). Mi vonattal indultunk, a Csalagúton át (ami belülről gyönyörűszép fekete) kb 2,5 óra a menetidő, és mivel nem vettük meg a jegyeket előre 250 font körül jött ki retúr, egyébként ha pár hónappal korábban foglalsz, akkor nagyjából 60 font (20.000 Ft) oda-vissza. A St. Pancras állomás majdnem olyan mint egy mini reptér, csak kevesebb biztonsági macerával.

9 Körül érkeztünk a Gare du Nord állomásra, és már itt feltűnt pár dolog, amiről korábban olvastam. A város tele van turistákra specializálódott nemhivatalos befektetési szakemberekkel (az egyszerűség kedvéért hívjuk őket csalóknak), egyik példa amikor aláírást gyűjtögetnek valami indokkal, és pénzt kérnek érte (egytől egyig cigók). Ilyenekkel van tele az összes forgalmas hely. A másik amikor színes madzagokat akarnak a csuklódra kötni és azért kérnek szép summákat. Ezeket messziről el kell kerülni és nem lesz gond. Sok a zsebes is állítólag de velük nem találkoztam. A Sacre Coeur – Moulin Rouge – Gare du Nord háromszögben sok a telefontolvaj, az utcán sétálgatva tűnt fel, hogy mindenkinek villogtatják a lopott iPhone5 -ösöket csak úgy zseb mellől csuklóból. Ilyet azért még Pesten sem látni. Ennyit a rémhírekről, térjünk vissza a szállodához.

Viszonylag jó helyen van, közel a Gare du Nordhoz (ahol metró is van, és egyenesen a belvárosba visz), de csak kétcsillagos, kicsi és koszos. Ehhez képest drága, ugyanennyi volt a hotel Cambridgeben és ott villásreggeli is járt.

IMG_20130920_144216

A párizsiak nem szeretnek angolul beszélni (gyanítom azért mert az angolok és franciák utálják egymást, ha idejönne egy francia, itt sem beszélne senki franciául, ők miért beszélnének angolul) ezért jó ha pár mondatot betanulsz, és sokáig mondogatod hangosan, amíg a lakótársad ki nem nyírja magát kínjában. Ha franciául szólítasz meg valakit, és észreveszi hogy nem megy, vagy udvariasan megkérdezed hogy tud e angolul, akkor viszont készségesek, és próbálják elmutogatni/mondani a dolgokat. Van akit ha angolul szólítasz meg, szóba sem áll veled, Vivvencs is így járt. Úgyhogy ha Párizsba mész, készülj fel, nehogy csalódás érjen.

Az első célpont a Sacre Coeur bazilika, mely Párizs legmagasabb pontján áll. Próbáltam érdekes infókat összeszedni róla, de ez is csak egy templom. A vízköpők tetszettek.

IMG_20130920_183506

A Notre Dame, avagy a párizsi Mi Asszonyunk bazilikának érdekes sztorijai vannak. 1450-ben itt ölték le azt a csapat farkast akik a télen beszöktek a városba és 40 embert vadásztak le. Itt koronázták császárrá Napóleont 1804 -ben. Itt avatták szentté Jeanne d’Arc -ot 1909 -ben. Köszi wikipédia. Kívülről óriás, belülről pedig hatalmas, mi épp egy keresztelőre toppantunk be. A toronyőr sajnos szabadságon volt.

IMG_20130921_121723

A következő állomás a Louvre múzeum, mely a történelmi tengely (Axe historique) kezdete, majd folytatódik a Tülériák kertjével, Obeliszk, Palota, Champs Elysees, Diadalív és végül az Új diadalív az üzleti negyedben. Dan Brown miatt érdekelt nagyon ez a hely, kíváncsi voltam úgy képzeltem e el, mint ahogy a Da Vinci Kódban írva vagyon. A hatás nem maradt el. Az alábbi képen a Louvre egyik szárnya és az üvegpiramis. A piramis alatti szobor egy kicsit megtévesztő, olyan mintha le lenne takarva, de nem, ez maga a szobor. Egy letakart szobor szobor. Értem én, hogy egy kis elgondolkodtatást akartak vinni a dologba, de nekem nem tetszik.

PANO_20130921_142203

Champs-Élysées, mondhatnám hogy Párizs Oxford street -je, vagy Váci utcája. Egy 10 sávos út a diadalívig mozikkal és luxusüzletekkel szegélyezve. Lányoknál ámulatot, nyálcsorgatást és önkéntelen remegést idézhet elő az aranyozott dinoszauruszcsontokkal díszített Louis Vuitton kirakat meg miegyéb. Nekem csak egy mocskosul hosszú utca.

IMG_20130921_190238

Engem lenyűgöztek a Diadalív méretei, úgy tűnik olyan masszívan áll ott, hogy még Isten sem tudná ledönteni. Ez volt a legnagyob a világon amíg 82 -ben a koreaiak nem építettek egy 10 méterrel nagyobbat. Napóleon megbízásából épült, 1810 -ben nyugat felől alatta menetelt át oldalán a szexi osztrák főhercegnővel, hogy majd menőzik vele. Persze ekkor még csak maketten nézegethették, mert ki az aki felépít egy monstrumot 2 év alatt.

IMG_20130921_175842

Második napunk záróakkordja este 11 körül az Eiffel torony, hihetetlen nagy. Ha lenne mérnöki szemem és azzal nézném még jobban le lennék nyűgözve. Eiffel Gusztáv cége tervezte és építette az 1889 -es világkiállításra, a francia forradalom 100. évfordulójára. Eiffelnek csak 20 évre szóló engedélye volt a torony megtartására, de kimagasló hasznát vették a kommunikációban, ezért nem bontották le. Ma már Párizs jelképe és mindenki által ismert építmény a világon. Nekem hányingerem volt a tetején. Tériszonyosoknak mókás. Tudjátok ki tervezte a Nyugati pályaudvart, a szegedi belvárosi hidat és a new yorki szabadságszobrot?

IMG_20130921_220021

Végül is pozitív élménynek tudom be az utat, megismertem pár kedves lányt, láttam amit mindig is látni szerettem volna Párizsban, az idő jó volt és csigát sem kellett ennem. Javaslom, hogy aki tud, látogasson el ide, mert Párizs (belváros) szép.

Reklámok

Egy hozzászólás

  1. […] meg az Atomiumot. Eredetileg az 1958-as Világkiállításra készült (egy másik híres építmény az 1889-esre és már volt szó róla, kitalálod?) és a vas kristályszerkezetét ábrázolja. […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: